Cosplay

En annan typ av rollspel är Cosplay. Cosplay är ett japanskt fenomen som går ut på att man klär ut sig till en fiktiv person. Cosplay är en förkortning av costume play och är praktiskt taget en maskerad.

Det vanligaste inom cosplay är att man klär ut sig till en karaktär från ett tv-spel, en mangaserie eller en fantasyfilm.

Cosplay är även en tävlingsform som ofta avgörs på olika mässor och konvent med anknytning till kulturen. Ett exempel är Dream Hack som anordnade en cosplaytävling senast arrangemanget gick av stapeln.  Vinnaren bestäms genom att deltagarna går upp på scenen och visar upp sin dräkt. Den som bäst lyckas porträttera sin figur vinner sedan. Helst ska man dessutom ha gjort sin kostym själv. Du kan naturligtvis ställa upp med en skräddarsydd dräkt, men prisbilden och intresset gör att de flesta gör sina egna kläder. I USA är det dock vanligt att personer köper färdigsydda dräkter som de kan använda när de är på tillställningar som ComicCon.

I sverige så är ”Pixelninja” den mest kända cosplayaren. Pixelninja, eller Jenni Källberg, som hon egentligen heter är 31 år gammal och bosatt i Stockholm. Enligt hennes webbplats så har hon hållit på med Cosplay sedan 1999. Man kan läsa att hon har gjort över 30 egna kostymer och att hon håller på med konstformen för att det tillåter henne att vara kreativ och att hon kan uttrycka sig själv.

Hennes cosplayande har resulterat i flera olika jobberbjudande. Hon har varit med i flera tidningar och Nintendo ville att hon skulle följa med på en tysklandsturné.

Pixelninjas kändisstatus har föga förvånande resulterat i en tråd på Flashback. Tråden skapades av användaren Tobbebobbe0 och handlar om att hon har gått upp i vikt och trådskaparen frågar sig sedan om det är dags att lägga dräkterna på hyllan, för att hon har blivit för mullig för att konkurrera med yngre förmågor. För det är sådant man skriver om på Flashback.

Här poserar Pixelninja som Megaman:
megaman02

Comments are closed.